Eljött a klímakarbantartás ideje!

Érkezik a meleg, így hamarosan az évben először bekapcsolásra kerülnek a hűtésre alkalmas klímaberendezések. Fontos, hogy a fűtésre már használt, így év közben is folyamatosan működésben lévő klímákat is érdemes tavasszal egy szakemberrel átnézetni, hogy biztosan minden rendben legyen, amikor a meleget szeretnénk egy kicsit elviselhetőbbé tenni a klímánk segítségével.

A karbantartás nem csak a garancia megőrzésének feltétele, hanem fontos egészségügyi vonatkozásai is vannak, hiszen a ki nem tisztított berendezések rengeteg káros anyagot fújhatnak légtérbe.

Milyen munkálatokat végez a szakember az éves karbantartáskor?

- kültéri egység tisztítását, nyomásmérését
- a beltéri egység fertőtlenítését
- teljes baktériummentesítést
- hollanderes csatlakozások ellenőrzését
- légszűrők tisztítása
- cseppvíz-elvezetés ellenőrzése
- elektromos egységek átvizsgálása

Emellett természetesen a kisebb hibák azonnal megoldható javítása sem marad el, az esetlegesen laza csavarokat meghúzzák, a madarak által lecsipegetett szigetelést pótolják, és amennyiben nagyobb problémát észlelnek, azonnal konzultálni tudnak a tulajdonossal. Azért fontos, hogy még tavasszal, a klímaszezon előtt megtörténjen mindez, mert egy elromlott, javításra szoruló alkatrész megrendelése és cserélése nyáron hetekbe is telhet, s addig a berendezés teljesen üzemképtelen lehet.

Miért FONTOS, hogy megfelelően, rendszeresen tisztíttassuk a klímát?

A gazdaságosabb működés egyik legfontosabb feltétele, hogy a hőcserélők pormentesek legyenek – így tudják biztosítani a megfelelő mennyiségű és minőségű levegő áramlását, a berendezés optimális működését, hatásfokát. Ez természetesen nem csak a beltéri egység esetében fontos, a kültéri egység fokozott szennyeződésveszélynek van kitéve, por, szösz, vagy akár nagyobb méretű szennyeződés, falevél is kerülhet a lamellák közé, mely szintén akadályozza a levegőáramlást, így sokkal több energia szükséges a levegő áramoltatásához, és az eszköz nem fog takarékoskodni az árammal… Nem csak a pénztárcánk érezheti meg a változást, de a készülék élettartama is romlik, így az eredeti élettartamnál sokkal hamarabb szorulhat teljes cserére.

Az előbbiek egy számokban, pénzben mérhető szempontot mutattak, azonban az egészség megfizethetetlen – a klímaberendezés nem megfelelő tisztasága pedig komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet! Az elhanyagolt, nem szakszerűen karbantartott készülékek bekapcsoláskor kellemetlen szagot árásztanak, és a szennyeződések mellett különböző gomba- és baktériumtenyészet, penész is megtelepedhet a beltéri egységben, melyek allergiát, legzőszervi és szembetegségeket is okozhatnak.

Fontos tehát, hogy odafigyeljen klímaberendezésére, hogy az legoptimálisabban, hosszú ideig szolgálja kényelmét! Bátran forduljon hozzánk, szakembereink teljes körű tisztítást, fertőtlenítést, ellenőrzést végeznek!